
ثبت شرکت در مناطق آزاد از مزایای زیادی برخوردار است. همین مسئله منجر به تمایل بسیاری از فعالان اقتصادی به ایجاد شرکت مورد نظرشان در این مناطق و فعالیت در آنها گردیدهاست. وجود شرایط آسان و مناسب در مناطق آزاد باعث جلب توجه سرمایهگذاران به ویژه تجار به این نوع مناطق شدهاست.
منطقه آزاد در واقع محدوده حراست شده بندری و غیربندری است که از شمول برخی از مقررات جاری کشور متبوع خارج بوده و از مزایای زیادی برخوردار است. در این مقاله پس از معرفی مناطق آزاد به بیان شرایط و نحوهی ثبت شرکت در آنها میپردازیم.
ثبت شرکت در مناطق آزاد چه مزیتی دارد؟
مزایای مختلفی برای ثبت شرکت در مناطق آزاد وجود دارد که عمدهترین آن، عدم پرداخت هیچگونه حق گمرکی در اثر ورود و خروج کالا است. این امر موجب تمایل بالای تجار به ثبت شرکت در مناطق آزاد شدهاست. تاریخچه تشکیل منطقهی آزاد به جنگ جهانی دوم مربوط میشود. آسانی واردات و صادرات و یا به طور کلی تجارت و همچنین عدم اعمال قوانین سخت و دشوار در این مناطق، دلیل نامگذاری آنها تحت عنوان منطقه آزاد به حساب میآید.
کشور ایران دارای هشت منطقه آزاد تجاری_ صنعتی میباشد. چابهار، قشم، کیش، اروند، انزلی، سلفچگان، ارس و ماکو مناطق آزاد موجود در ایران است. از جمله مناطق آزاد جهان میتوان به جبلعلی، بیشکک قرقیزستان، هنککنگ، سنگاپور، شنزن، عقبه و زرفا در اردن و در نهایت تایوان_ کلن در پاناما اشاره داشت.
ثبت شرکت در مناطق آزاد چه اهداف مهمی را دنبال میکند؟
دولتهای مختلف به دلایل متفاوتی اقدام به ایجاد مناطق آزاد میکنند. به طور کلی ثبت شرکت در مناطق آزاد باعث دستیابی به اهداف زیر میشوند:
- سرمایه خارجی جذب کشور میشود.
- امکان ایجاد فرصتهای جدید شغلی فراهم میشود.
- دولت موفق به کسب درآمد ارزی و افزایش صادرات میشود.
- شرایط لازم جهت دستیابی به فناوری پیشرفته فراهم میشود.
- نقدینگی سرگردان در داخل ایران جذبشده و همچنین به مهار تورم کشور کمک شایانی میکند.
- در مناطق با ویژگی امکان رشد و توسعهی بالقوه باعث محرومیتزدایی میشود.

ثبت شرکت در مناطق آزاد
مزیتهای فوقالعاده ثبت شرکت در مناطق آزاد
در این قسمت به مهمترین این مزیتهای ثبت شرکت در مناطق آزاد اشاره میشود.
- معافیت مالیاتی 20 ساله
این موضوع به عنوان مهمترین مزیت این نوع از مناطق شناخته میشود. به این ترتیب افراد با ثبت شرکت در مناطق آزاد، امکان بهرهمندی از مزیت معافیت مالیاتی 20 ساله را پیدا میکنند. - حمایت از سرمایه گذارها و شرکت های تازه تأسیس
پشتیبانی دولت از سرمایهگذاران و شرکتهای جدید و در نتیجه فعالیت آسان این شرکتها در خصوص هر نوع واردات و صادراتی از دیگر مزایای مناطق آزاد شمرده میشود. - امکان ورود راحت اتباع خارجی حتی بدون کسب روادید از دیگر مزایای مناطق آزاد محسوب میشود.
- تضمین کاری در این منطقهها نیز شامل حال سرمایهگذاری خارجی نیز میشود.
- در صورت تمایل به انتقال ارز به سایر مناطق آزاد با هیچگونه محدودیتی مواجه نیستید.
- امکان بهرهگیری از خدمات بانکی انعطافپذیر برای همگان مهیا است.
- امکان استفاده از خدمات بیمهای گسترده نیز وجود دارد.
- انواع معاملات ارزی در این مناطق به آسانی صورت میپذیرد.
- شرایط سادهتر و مناسبتری جهت فعالیت در بورس اوراقبهادار فراهم است.
- عدم دریافت حق گمرکی در زمینهی واردات کالا که به آن اشاره شد (به ویژه مواد اولیهی مربوط به تولیدات و تجهیزات داخلی)، از ویژگیهای بارز مناطق آزاد به حساب میآید.
- به منظور صادرات و ترانزیت کالا با تشریفات و مراحل اداری سختی روبهرو نیستید.
- قوانین سادهای در خصوص واردات انواع کالاهای مجاز در این مناطق وجود دارد.
معایب ثبت شرکت در مناطق آزاد
همانطور که بیان شد، ثبت شرکت در این منطقهها از مزایای بسیاری برخوردار است. اما این تعداد زیاد مزایا دلیلی مبنی بر عدم وجود هیچ عیبی در آنها است. افزایش امکان قاچاق کالا و همچنین افزایش واردات و در نتیجه کاهش صادرات از معایب ثبت شرکت در مناطق آزاد محسوب میشوند.
برای ثبت شرکت در مناطق آزاد چه شرایطی لازم است؟
اگر سهامداران یا شرکای شرکت که در شرف تأسیس شرکت هستند شخصیت حقیقی و حقوقی ایرانی داشته باشند طبق ماده ۵۸۹ قانون تجارت باید مصوبهای تنظیم شود که مبنی بر مشارکت و سرمایهگذاری در شرکت جدیدالتأسیس است. مواردی که باید در آن لحاظ شود شامل موارد زیر است:
- میزان سرمایهگذاری یا درصد سهام و سهمالشرکه
- معرفی یک نماینده برای حضور در مجامع و جلسات هیئت مدیره
- درنهایت باید به امضای اشخاص مجاز برسد و و متعاقباً به مهر شرکت ممهور گردد. در آخر باید بروزنامه رسمی آگهی تأسیس، آخرین تغییرات در صاحبان امضای مجاز و کپی اساسنامه شرکت به پیوست این مصوبه ضمیمه گردد.
برای ثبت شرکت در مناطق آزاد چه مدارکی الزامی است؟
به منظور ثبت شرکت در مناطق آزاد ایران به مدارک زیر نیاز دارید:
- دو نسخه اظهارنامه که به امضای کلیهی سهامداران رسیده باشد. نام شرکت، موضوع فعالیت شرکت، اقامتگاه، تابعیت، میزان سرمایه و غیره از جمله اطلاعات قابل ذکر در اظهارنامه هستند.
- دو نسخه از اساسنامه مختص شرکت که بایستی به وسیلهی تمام سهامداران امضا شده باشد.
- دو نسخه از صورتجلسهی مجمع مؤسسین و امضاشده به وسیلهی تمامی سهامداران، مدیران و بازرسان شرکت مربوطه تهیه شود.
- فیش واریزی به اندازهی 35 درصد از سرمایهی اولیهی شرکت به یکی از بانکهای موجود در همان منطقه باید ارائه شود.
- فتوکپی مدارک احراز هویت کلیهی سهامداران، مدیران و بازرسان شرکت مورد نظر تهیه شود.
- مجوز فعالیت اقتصادی به نام شرکت و صادرشده توسط مدیریت بازرگانی منطقه آزاد مورد نظر ارائه شود.
- سند مالکیت و یا اجارهنامه مربوط به مکان فعالیت شرکت تهیه و ارائه گردد.
- پس از قیمتگذاری سرمایه نقدی شرکت از طریق کارشناس رسمی دادگستری بایستی نظریهی کارشناسی را ضمیمه سایر مدارک کنید.
- ارائهی رسمی کلیهی اسناد و مدارک توسط اشخاص حقوق خارجی به زبان فارسی ضروری است.
مراحل صفر تا صد ثبت شرکت در مناطق آزاد
- انجام مراحل ثبت به ترتیب زیر لازمهی ثبت شرکت در مناطق آزاد است.
- در مرحلهی اول، متقاضی به معاونت اقتصادی سازمان مراجعه کرده و خواستار صدور مجوز برای شرکت میشود.
- فرم تقاضای تعیین نام را اخذ و نسبت به تکمیل آن اقدام نمایید.
- نام شرکت پس از دریافت استعلامهای مربوطه به وسیلهی واحد ثبتی تأیید میگردد.
- مجوز سرمایهگذاری توسط واحد مربوطه در اختیار شخص متقاضی قرار گرفته و در صورت نیاز جهت اخذ دیگر مجوزهای لازم به سایر نهادها معرفی میشوند.
- مدارک ثبتی توسط ثبت شرکتها به متقاضی ارائه میگردد.
- پس ازتکمیل مدارک توسط متقاضی، اکنون زمان ارائهی آنها به واحد ثبتی است.
- مدارک به وسیلهی متصدی ثبت بررسی میگردد. در صورت وجود هر گونه نقص و مشکل در مدارک نسبت به تکمیل و رفع نقص اقدام شود.
- هزینههای مربوط به ثبت پرداخت و فیش واریزی به واحد ثبتی تحویل گردد.
- ثبت شرکت در دفاتر ثبت شرکت در مناطق آزاد گام بعدی است.
- یک نسخه از کلیهی مدارک ثبتی به متقاضی تحویل داده میشود.
- یک نسخه از آگهی مربوطه نیز به واحد صادرکنندهی مجوز به منظور اقدامات آتی تحویل داده میشود.

مراحل ثبت شرکت در مناطق آزاد
آیا ثبت شرکت در مناطق آزاد با مناطق ویژه اقتصادی متفاوت است؟
مناطق ویژه اقتصادی تعریف متفاوتی با مناطق آزاد دارند. به محدودهی جغرافیایی مشخص با خاصیت عدم اجرای قوانین گمرکی محدود کشور، منطقهی ویژهی اقتصادی گویند. تسهیل در امر واردات و صادرات، حمایت و پشتیبانی از صنعت داخلی کشور و همچنین جذب فناوریهای جدید در زمینهی تولید و توسعه منطقهای در مبادی گمرکها و نقاط مرزی ازجمله اهداف ایجاد این نوع مناطق محسوب میشوند.
برتری ثبت شرکت در مناطق آزاد نسبت به مناطق ویژه اقتصادی چیست؟
شما میتوانید با اطلاع از این تفاوتها و بر اساس نوع نیاز و فعالیت خود، اقدام به ثبت شرکت در مناطق آزاد و یا مناطق ویژهی اقتصادی نمایید.
- مناطق آزاد به مدت 15 الی 20 سال معاف از پرداخت مالیات هستند. این در حالی است که مناطق ویژه اقتصادی تنها مطابق با مقررات داخل کشور از تخفیف مالیاتی بهرهمند میشوند.
- علیرغم امکان خردهفروشی به اتباع خارجی و داخلی در مناطق آزاد، شاهد وقوع این امر تنها مختص اتباع خارجی در مناطق ویژه اقتصادی هستیم.
- مقررات مربوط به روادید اتباع خارجی در مناطق ویژه مطابق با ضوابط و قوانین داخل از کشور است. در حالی که اعطای روادید در مناطق آزاد در مرزهای ورودی صورت میگیرد.
- مقررات کار و بیمهی تأمیناجتماعی در زمینهی استخدام اتباع خارجی در مناطق آزاد، از قوانین خاص مناطق تبعیت میکند. اما در مناطق ویژهی اقتصادی این نوع مقررات مطابق با مقررات داخلی کشور میباشد.
هزینه ثبت شرکت در مناطق آزاد
برای اینکه بتوانید شرکتی را به ثبت برسانید لازم است هزینههایی را متحمل شوید. برای ثبت شرکت در مناطق آزاد نیاز به پرداخت حقالثبت، هزینه آگهی روزنامه، سرمایه اولیه، تجهیزات و امکانات مناسب برای دفتر و سایر هزینههای جزئی است. بنابراین تمام این موارد را در محاسبه هزینه ثبت شرکت درنظر داشته باشید.
نکاتی که باید در زمان ثبت شرکت در مناطق آزاد بدانید!
توجه به یکسری از نکات هنگام ثبت شرکت مسئلهای حائز اهمیت است. در این بخش به این نکات اشاره میشود.
- عدم وجود مغایرت بین کالاها و محصولات وارداتی با قوانین کشور و شرع از جمله نکات مهم در این زمینه است. زیرا در صورت مغایرت با مشکل ممنوعیت این نوع از کالاها مواجه میشوید.
- امکان انجام هر نوع مبادله و معاملهی بازرگانی با سایر مناطق آزاد وجود دارد. نکتهی قابل توجه این است که هر گونه مسافرت به سایر مناطق بایستی مطابق با مقررات عمومی واردات و صادرات آن کشور صورت پذیرد.
- صادرات کالاهای مختص به مصارف داخلی باید مطابق با مقررات و قوانین عمومی واردات و صادرات انجام پذیرد.
- پس از انجام مراحل مربوط به ثبت گمرکی، شرکتها به منظور مبادله با سایر مناطق آزاد و یا کشورهای دیگر، از مشمول واردات و صادرات مستثنی هستند.
هدف از ثبت شرکت چیست؟
تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی به منظور کسب سود و منفعت، قادر به جمعآوری انواع تواناییهای خود از قبیل سرمایه، تخصص و ارتباطات در کنار یکدیگر هستند. شکلگیری مجموع این عوامل بایستی تحت چهارچوبی خاص و از طریق عقد یک قرارداد بین افراد باشد. نکتهی قابل توجه این است که هر یک از این شرکتها دارای چهارچوب و تعریف خاصی از انواع ارتباطات موجود در خود هستند.
در ثبت مؤسسه غیرتجاری در اصل اشخاص حقوقی فعال در حوزهی امور خدماتی هستند. به این معنی که بر عکس شرکتها فاقد جنبهی تجارتی هستند. این مؤسسات دارای دو نوع انتفاعی و غیرانتفاعی هستند. مؤسسات انتفاعی، اشخاص حقوقی بوده و جلب منافع و تقسیم سود بین اعضا به عنوان هدف اصلی تشکیل آنها محسوب میشود.
مؤسسات غیرانتفاعی درست بر خلاف مؤسسات انتفاعی به منظور تقسیم سود و منافع ایجاد نشدهاند. انجمنها و سندیکاها، اتحادیهها، احزاب، دستههای سیاسی و همچنین NGOها از جمله نمونههای مؤسسات غیرانتفاعی به شمار میروند.

هدف از ثبت شرکت
جمعبندی
همانطور که بیان شد، در مناطق آزاد شرایط آسانتر و مناسبتری برای انجام فعالیتهای مختلف شرکتها از جمله انواع واردات و صادرات در مقایسه با سایر مکانها فراهم است. بنابراین ثبت شرکت در مناطق آزاد توسط سرمایهگذاران و تجار و همچنین شروع به فعالیت در این مناطق برای این افراد بسیار سودآور میباشد.
در صورت تمایل به ثبت شرکتهای خود در مناطق آزاد ایران، مشاورین ما آمادهی ارائه خدمت به شما سروران گرامی هستند.

سلام. میخواستم بدونم هزینه های ثبت شرکت در مناطق آزاد شامل چه چیزهایی میشه. ممنون
سلام. برای ثبت شرکت در مناطق آزاد شامل پرداخت حقالثبت، هزینه آگهی روزنامه، سرمایه اولیه، تجهیزات و امکانات مناسب برای دفتر و سایر هزینههای جزئی میشه.
کدوم منطقه آزاد رو برای ثبت شرکت پیشنهاد میدید؟
سلام دوست عزیز برای ثبت شرکت در مناطق آزاد میتونید با ما تماس بگیرید تا راهنمایی های لازم به شما ارائه شود.