ثبت شرکت فوری و تضمینی در سال 1401+ مشاوره رایگان
امتیاز شما به این مطلب ؟
4.5/5 - (84 امتیاز)

مجموعه ای از افراد که برای انجام فعالیتی خاص با همدیگر همکاری می‌نمایند، اقدام به ثبت شرکت می‌کنند. با این حال، هر نوع فعالیتی مستلزم نوع خاصی از شرکت است. به بیان ساده‌تر برای ثبت کردن شرکت، ابتدا بایستی نوع شرکت خود را بشناسیم و در مورد آن اطلاعات لازم را کسب کنیم. در اینجا سعی خواهیم کرد شما را با انواع متفاوت شرکت‌ها و نحوه ثبت آنها آشنا سازیم. برای ثبت شرکت لازم است که به سایت اداره ثبت شرکت‌ها به آدرس https://irsherkat.ssaa.ir مراجعه کنید که ما در مجموعه اریکه با کمترین هزینه این کار را برای شما انجام می‌دهیم.

هر یک از شرکت‌ها و مؤسسات مختلف برای اهداف خاصی شکل یافته‌اند، به همین جهت اگر انواع آن‌ها را درست بشناسیم، بهتر می‌توانیم به هدفی که با ثبت شرکت قصد رسیدن به آن را داریم دست پیدا کنیم، گفتنی است انواع شرکت‌ها و مؤسسات دارای شباهت‌ها و تفاوت‌هایی با یکدیگر هستند و برای ثبت هر یک از این شرکت‌ها شرایط و مدارک خاصی لازم است که در این مقاله، به طور خلاصه و مفید توضیحی درباره هر کدام ارائه می‌گردد.

در این فرآیند، تعیین نوع شرکت یکی از اقداماتی است که در پیشبرد اهداف شرکت نقش مهمی را ایفا می‌کند. هنگامی که افراد تصمیم به ثبت کردن شرکت تجاری دارند، در ابتدای امر بایستی انواع شرکت‌ها، مزایا و معایب هر یک را بشناسند و از وظایف مدیران و هر یک از اعضای شرکت به خوبی مطلع باشند.

انواع ثبت شرکت در ایران

7 نوع شرکت در ماده 20 قانون تجارت ذکر شده است که عبارتند از:

  1. ثبت شرکت سهامی عام و ثبت شرکت سهامی خاص
  2. ثبت شرکت مسئولیت محدود
  3. شرکت تضامنی
  4. ثبت شرکت مختلط غیر سهامی
  5. ثبت شرکت مختلط سهامی
  6. ثبت شرکت نسبی
  7. شرکت تعاونی تولید و مصرف

در ثبت شرکت تعداد اعضا، اهداف اعضا و مسئولیت هر عضو در تعیین نوع شرکت نقش مهمی را ایفا می‌کند.

ثبت شرکت مسئولیت محدود

دلیل نام‌گذاری این نوع شرکت‌ها با عنوان مسئولیت محدود، در واقع به خاطر سقف تعهداتی است که اعضای آن می‌توانند متقبل شوند. به عبارت ساده‌تر، در شرکت‌های با مسئولیت محدود، میزان تعهد محدود به مبلغ اسمی هر سهام است. برای ثبت شرکت از نوع مسئولیت محدود، حداقل 2 نفر شریک نیاز است و  نیازی به واریز سرمایه و مسدود نمودن آن در بانک نیست. لازم به ذکر است شرکت‌های با مسئولیت محدود کارآمدترین نوع شرکت‌ها بوده و از لحاظ آماری بیشترین تعداد ثبت را در بین سایر شرکت‌ها دارا هستند.

 

ثبت شرکت سهامی خاص و ثبت شرکت سهامی عام

شرکت‌های سهامی به دو نوعِ خاص و عام قابل ثبت هستند . شرکت‌هایی که تمامی سرمایه آن‌ها توسط سهامداران شرکت که حداقل 3 نفر باشند، تأمین می‌گردد سهامی خاص نامیده می‌شوند و در مقابل به شرکت‌هایی که بخشی از سرمایه آن‌ها با فروش اوراق به عام مردم تأمین می‌شود، سهامی عام گفته می‌شود. سقف تعهدات شرکت‌های سهامی برخلاف مسئولیت محدود، محدود به سرمایه آن‌ها نیست، بلکه با هر میزان سرمایه می‌توانند هر مبلغی را متعهد شوند.

درباره سرمایه شرکت‌های سهامی دانستن این نکته ضروری است که در زمان ثبت شرکت، بایستی حداقل 35% از کل سرمایه در حساب شرکت در شرف تأسیس بلوکه شود و تا زمان ثبت شرکت در حساب باقی بماند. گفتنی است پس از شرکت‌های با مسئولیت محدود، شرکت‌های سهامی خاص دارای بیشترین فراوانیِ ثبت در اداره ثبت شرکت‌ها هستند.

 

ثبت شرکت تعاونی

شرکت‌های تعاونی به 3 نوع تولیدی، توزیعی و تولیدی-توزیعی تقسیم می‌شوند. شرکت تعاونی تولیدی به فعالیت‌های تولیدی مانند کشاورزی، دامپروری، پرورش ماهی و… می‌پردازد. شرکت توزیعی به توزیع خدمات و محصولات می‌پردازد و مواردی نظیر نحوه پخش آن‌ها و افزایش و کاهش قیمت را به همراه خواهد داشت. حداقل تعداد سهامداران در این نوع شرکت‌ها 7 نفر است.

باید از بین این تعداد حداقل 2 نفر دارای مدرک تحصیلی و یا جواز کسب مرتبط با موضوع تعاونی مورد تقاضا باشند. برای شرکت تعاونی لازم است ابتدا مجوز یا موافقت اصولی اداره تعاون حوزه مربوطه اخذ گردد و سپس مراحل ثبت شدن شرکت در اداره ثبت شرکت‌ها صورت گیرد.

نکته مهم: در شرکت‌های تعاونی نیز مانند شرکت‌های سهامی می‌بایست پس از تأیید نام شرکت، 35درصد از سرمایه شرکت به حساب مخصوصی واریز شود و تا زمان به ثبت رسیدن شرکت توسط بانک مسدود گردد.

شرکت تعاونی عام و خاص

شرکت تعاونی عام با توجه به نوع تعاون که از طرف وزارت تعاون مشخص می‌شود عضو می‌پذیرد و این عضویت برای تمام افراد آزاد است. در این شرکت تعداد سهام‌داران حداقل ۵۰۰ نفر است و سود حاصل از سهام به عموم توزیع می‌گردد. عضو شدن در شرکت تعاونی خاص به صورت محدود انجام می‌گیرد. در این حالت توزیع سود سهام به تعداد افراد سهامدار واگذار می‌شود.

ثبت شرکت تضامنی

ثبت شرکت تضامنی معمولاً برای کارهایی نظیر صرافی، تبادل ارز و سکه و موارد مشابه انجام می‌شود و نسبت به سایر شرکت‌ها از میزان تعهد و مسئولیت بالاتری برخوردار هستند. نام این نوع شرکت‌ها از نام کامل یکی از شرکاء تشکیل می‌شود که معمولاً در ادامه آن کلمه “و شرکاء” قید می‌گردد. این امر نشان‌دهنده تضمین این افراد برای معاملات شرکت است. نکته مهم در مورد شرکت تضامنی، اخذ مجوز از بانک مرکزی است تا هنگام ثبت، همراه سایر مدارک، تحویل واحد ثبتی گردد.

ثبت شرکت دانش‌بنیان

شرکت دانش‌بنیان به شرکتی گفته می‌شود که می‌توانند از طریق فروش فناوری و خدمات خود درآمد کسب کنند. این شرکت‌ها می‌توانند در قالب شرکت‌های سهامی خاص به ثبت برسند. دو نفر یا بیشتر از اعضای هیئت مدیره شرکت دانش‌بنیان باید یکی از ویژگی‌های زیر را داشته باشند.

  • دارای مدرک کارشناسی ارشد یا مدارک بالاتر باشند.
  • عضو هیئت علمی دانشگاه معتبر باشند.
  • دارای اختراع ثبت شده باشند.

یکی از مزیت‌های ثبت شرکت دانش‌بنیان معافیت از پرداخت مالیات، عوارض و گمرک به مدت ۱۵ سال است.

ثبت مؤسسه غیرتجاری

به طور کلی، مؤسسات همانطور که از نام آن‌ها پیدا است، غیرتجاری هستند، بدین معنا که انجام امور تجاری مانند: خرید و فروش، صادرات و واردات و نظایر آن در مؤسسات امکان‌پذیر نیست. مؤسسات حتی نیازی به دریافت کد اقتصادی و اخذ کارت بازرگانی ندارند. در واقع مهم‌ترین مورد در موضوع فعالیت مؤسسات یا شرکت‌های غیرتجاری، ارائه خدمات و مشاوره است و این کار در مؤسسات غیرانتفاعی مانند سندیکاها، انجمن ها و… دارای مزیت مالی نیست. با این وجود، در مؤسسات انتفاعی که شرکای آن‌ها را اشخاص حقیقی تشکیل می‌دهند، دارای ارزش مالی است.
* سندیکا سازمانی است برای کسانی که در یک حرفه معین کار می‌کنند. این سازمان‌ها بر رعایت قانون و قراردادها در محل کار نظارت می‌کنند.

 

ثبت نمایندگی شرکت‌های خارجی

برای  أخذ نمایندگی از شرکت های خارجی به دو صورت می‌توان اقدام نمود:

  • الف) نماینده شخص حقیقی باشد.
  • ب) نماینده شخص حقوقی باشد.

لازم به ذکر است که در هر دو حالت از ثبت نمایندگیِ شرکت های خارجی، نیاز به ثبت آن در اداره ثبت شرکت‌ها و أخذ شماره ثبت است.

راهنمای ثبت کردن شرکت

در طی مراحل ثبت شرکت، ابتدا باید مشخص کنید چه چیزی می‌خواهید ثبت کنید؟ شرکت، مؤسسه یا…؟ بعد از مشخص کردن این موضوع می‌توانید مدارک خود را آماده کنید. اگر این مدارک تأیید شود به شما کد پیگیری داده می‌شود. در اولین مرحله نام شرکت تأیید می‌شود و شما سه روز مهلت دارید کلیه مدارک را از طریق اداره پست برای اداره ثبت ارسال کنید. بعد از آن‌که ایرادی در مدارک یافت نشد و کارشناس آن را مورد تأیید قرار داد ابلاغیه برای مطالعه پیش‌نویس آگهی و پرداخت وجوه ثبتی صادر می‌شود.

شما پس از تعیین و بررسی کارشناسی ممیزی و تاسیس، سرپرستی و پرداخت هزینه، همه مدارک را به دفتر ثبت تاسیس منتقل می‌کنید. پس از آن‌که هویت متقاضی اثبات شد زیر تمامی مدارک را امضا می‌کند. سپس شماره ثبت تقاضای شرکت تعیین می‌شود. در مرحله بعد، شخص درخواست‌دهنده مدارک را به دبیرخانه تحویل می‌دهد تا پاک‌نویس را دریافت کند.

تاریخ صدور و شماره ثبت در پاک‌نویس نوشته شده است. درنهایت متقاضی که نسخه اصلی را در اختیار دارد به معاون اداره رجوع می‌کند تا امضا را از آن‌ها دریافت کند. فلذا متقاضی به دبیرخانه می‌رود و نسخه اصلی را با یک مهر برجسته کامل و تکمیل می‌کند.

راهنمای ثبت کردن شرکت

راهنمای ثبت کردن شرکت

مزایای ثبت شرکت

به طور کلی ثبت شرکت مزایای زیادی برای شما به ارمغان خواهد آورد. در این‌جا به چند مورد از آن‌ها اشاره می‌کنیم.

  • ثبت شرکت باعث می‌شود اختلافی در زمینه تقسیم سود بین شرکا در آینده به وجود نیاید یا به حداقل برسد. از آن‌جایی که تمام موارد مورد نیاز هنگام تنظیم اوراق اداری در اساسنامه و شرکت‌‍نامه ثبت می‌شود.
  • این کار جلوه حقوقی و قانونی به کسب‌وکار شما می‌دهد. برای مثال اگر شما بخواهید با یک مجموعه دولتی یا خصوصی مذاکره کنید برای عقد قرارداد لازم است شرکت داشته باشید. زیرا معمولاً آن‌ها به اشخاص حقیقی نمی‌توانند به سادگی اعتماد کنند و ترجیح می‌دهند طرف قرارداد شخصیت حقوقی داشته باشد.
  • از حمایت قانون برخوردار خواهید شد.
  • مشتریان بیشتری جذب می‌شوند و در نتیجه تعامل بیشتری صورت می‌گیرد.
  • از امتیازاتی نظیر وام و تسهیلات برخوردار می‌شوید.
  • می‌توانید در مناقصات و مزایدات مختلف حضور پیدا کنید.
  • دریافت جواز

مزایای مثبت دیگری نیز وجود دارد و زمانی‌که شما شرکت خود را ثبت می‌کنید به وضوح تمام این نکات مثبت قابل مشاهده خواهد بود.

نکات ثبت شرکت

ثبت کردن شرکت نکات مهم و الزاماتی دارد که در ادامه مطلب به آن اشاره می‌شود:

  • مدیرعامل تنها در یک شرکت می‌تواند سمت مدیرعامل داشته باشد.
  • مدیرعامل لازم نیست جزو سهامداران باشد.
  • مدیرعامل و اعضای هیئت مدیره سوءپیشینه نداشته باشند.
  • اعضای هیئت مدیره در شرکت سهامی خاص بالای دو نفر است و در شرکت مسئولیت محدود یک نفر است.
  • هیئت مدیره ممکن است از بین سهامداران یا افراد بدون سهام انتخاب شوند.

مدارک لازم جهت ثبت شرکت/ ثبت مؤسسه

مدارک ثبت شرکت به شرح زیر است:

  • کپی برابر با اصل مدارک شناسایی اعضاء (کارت ملی و شناسنامه)
  • گواهی عدم سوءپیشینه برای ثبت شرکت
  • اوراق ثبتی شرکت (که ذیل تمام صفحات به امضای اعضا رسیده باشد.)

نکته 1: مدارک ثبتی شرکت عبارتند از:

  1. اظهارنامه
  2. اساسنامه
  3. آگهی تأسیس و روزنامه رسمی

نکته 2: در شرکت‌های سهامی (خاص و عام) و تعاونی‌ها ارائه گواهی بانکی مبنی بر واریز 35 درصد سرمایه شرکت الزامی است.

نکته 3: مدارک مورد نیاز برای ثبت مؤسسات نیز همانند ثبت شرکت‌ها است با این تفاوت که در ثبت مؤسسات نیازی به ارائه گواهی عدم سوء پیشینه نیست.

مدارک المثنی

شما ممکن است به هر دلیلی مدارک ثبتی شرکت را گم کنید یا از دست بدهید. در این شرایط لازم است از طریق اداره ثبت شرکت‌ها مدارک المثنی را دریافت کنید که این مدارک شامل موارد زیر می‌شود:

  •  برای مؤسسه غیرتجاری و شرکت سهامی خاص اساسنامه، اظهارنامه و صورت‌جلسه لازم است.
  • برای شرکت مسئولیت محدود، اساسنامه، تقاضانامه، شرکت‌نامه و  صورتجلسه لازم است.

مدت زمان لازم برای ثبت شرکت

مدت زمان ثبت شرکت، شامل طی کردن مراحل زیر است که در ادامه توضیح داده شده است:

  •  حدود 48 ساعت زمان تا ثبت نام شرکت لازم است.
  • پس از تعیین نام و تکمیل کلیه مدارک لازم حدود 20 روز زمان تا ثبت و اخذ شماره ثبت لازم است.

آنچه که بعد از ثبت شرکت لازم است انجام گیرد:

بعد از ثبت کردن شرکت و اخذ شماره ثبت، لازم است از طریق سایت روزنامه رسمی به آدرس www.rrk.ir نسبت به پرداخت هزینه آگهی اقدام کنید.

پس از چاپ روزنامه رسمی، پلمپ دفاتر و اخذ کد اقتصادی شرکت از جمله اموری است که می‌بایست حداکثر 2 ماه بعد از تاریخ تأسیس شرکت به انجام برسد.

برای دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان در زمینه ثبت انواع شرکت‌ها ، کافی است با کارشناسان ثبت اریکه در تماس باشید.

هزینه‌های مراحل مختلف ثبت شرکت

هزینه ثبت شرکت به شرح زیر است:

  • تأیید نام 400 هزار تومان
  • اخذ اوراق ثبتی از اداره ثبت شرکت‌ها 200 هزار تومان
  • اخذ آگهی تاسیس مهر برجسته 200 هزار تومان
  • هزینه‌ی کارمزد و حق‌الوکاله‌ی مؤسسه مبلغ 300 هزار تومان است که پس از ثبت نهایی و رضایت کامل مشتری اخذ می‌گردد.

استعلام شرکت

اگر شرکتی از قبل ثبت شده باشد در سامانه پایگاه اطلاعات اشخاص حقوقی قابل مشاهده است. کافی است وارد سایت مذکور شده و نام شرکت، شناسه ملی و شماره ثبت شرکت را در کادر مشخص شده بنویسید و روی گزینه جست‌وجو کلیک کنید. ممکن است در نتیجه، اسامی شرکت‌های زیادی را ببینید و پیدا کردن شرکت مدنظر از بین آن‌ها برای شما دشوار باشد. برای جلوگیری از این اتفاق بهترین راه حل، محدود کردن سرچ است.

شما می‌توانید نام سازمان ثبت‌کننده، نوع شخصیت، اداره کل و واحد ثبتی را وارد کنید تا جست‌وجوی شما دقیق‌تر انجام شود.

تعریف اساسنامه

اساسنامه یک سند هویتی متعلق به شرکت‌ها است. در اساسنامه موارد زیر مشخص می‌شود:

  • اسم شرکت
  • هدف از سرمایه‌گذاری
  • مدیران و وظایف آن‌ها
  • و…

لازم به ذکر است که شرکت‌نامه با اساسنامه متفاوت است. شرکت‌های تضامنی، نسبی و مسئولیت محدود به شرکت‌نامه نیاز دارند و مختص آن‌ها است. شرکت‌نامه سندی تجاری است که بین دو یا چند شریک امضا شده است. یک نسخه از این سند بعد از ثبت شرکت به وزارت دادگستری ارسال می‌شود.

جمع‌بندی

در این مقاله به طور کامل ثبت شرکت‌های مختلف مورد بررسی قرار گرفت. مشاوران اریکه در تمام مراحل ثبت شرکت همراه شما خواهند بود و راهنمایی‌های لازم در صورت نیاز شما ارائه می‌شود. کافی است با ما تماس بگیرید و از مشاوره تخصصی ما  استفاده نمایید.

سوالات متداول

01 آیا سامانه ثبت شرکت ها و ثبت موسسات غیر تجاری متفاوت است؟
خیر، ثبت شرکت ها و همچنین ثبت موسسات غیر تجاری از طریق یک سامانه صورت می گیرد.
02 چند عضو برای ثبت شرکت نیاز است؟
با توجه به نوع شرکت متفاوت است. شرکت­ های مسئولیت محدود: حداقل ۲ عضو شرکت های سهامی خاص: حداقل ۳ عضو ( به همراه دو نفر بازرس یعنی جمعا 5 نفر ) شرکت های سهامی عام: حداقل ۵ عضو شرکت های تعاونی: حداقل ۷ عضو
03 چه مدارکی برای ثبت شرکت نیاز است؟
به نوع شرکتی که قرار است ثبت شود ارتباط دارد، اما پرتقاضا ترین شرکت نوع مسئولیت محدود می باشد که با کارت ملی و شناسنامه اعضای مورد نظر قابل ثبت است.
04 برای ثبت شرکت به چه مجوزی نیاز دارم؟
بستگی به نوع شرکت شما دارد. در بیشتر موارد نیازی به داشتن مجوز خاصی نیست در برخی موارد هم اداره ثبت شرکت ها از شما برای ثبت شرکت، مجوز آن کار را درخواست می کنند.
05 حداقل سن اعضا برای ثبت شرکت چقدر است؟
تمام اعضا باید حداقل 18ساله باشند. البته تمام افراد در هر سنی می‌توانند سهامدار شرکت باشند اما درصورتی که زیر 18 سال تمام سن داشته باشند می‌توانند به ولایت ولی سهامدار شوند. اما نکته مهم این‌جا است که اگر بخواهند عضو هیئت مدیره یا بازرس باشند باید حداقل سن قانونی را داشته باشند.